May 25, 2011

blacklist PTPTN

Susah hati kan bila nama kena blacklist kat PTPTN. Bukan tak nak bayar tapi saya tak pernah dapat statement. Tak tahu macam mana nak bayar. Serious. Bila call PTPTN nak minta statement berapa banyak kena bayar dan macam mana nak bayar, dia kata dia akan hantar by post. Tuptup dapat surat menyatakan saya da blacklist. Habis punah harapan nak pergi UniversalStudioSingapore. T__T

Terasa PTPTN ni jadi PTPTipu lak. Orang minta statement tapi tak bagi. Then terus nak blacklist. Bila da blacklist, lagi lah rasa tak nak bayar. Sebab untuk unblacklist kan nama kena baya lumpsum. Kalau RM100 tu tak apa lah juga. Ini jumlah siap boleh beli PS3, Nintendo Wii, Camera DSLR d90, kasut Christian Louboutin dan handbag Juicy Couture.

Ohh tapi kan, hari tu abah dengan baik hatinya ingin membantu. *TerimaKasih Abah. Abah kata, biarlah dia bayarkan dahulu untuk settlekan PTPTN saya dan kakak. Nanti-nanti bayar balik kat dia. Mula-mula rasa segan nak terima pelawaan abah tu. Ye lah, sendiri punya masalah. Then nak bayar balik, abah pula tak tetap kan duedate macam bank. Malu ohh.

Tapi, disebabkan nak pergi Jakarta untuk survey barang kahwin, kuatkan hati juga pinjam duit kat abah walaupun malu dan segan. 

Hari Jumaat, 29 April 2011, saya dan kakak pergi ke HQ PTPTN di Damansara untuk settlekan semua. Pergi dengan perasaan marah dan bengang sebab kes minta statement tapi kena blacklist. Kaunter di sini rasanya tak user friendly. Nak ambil nombor giliran pun tercari-cari mesinnya. Rupa-rupanya mesin tu diletakkan di belakang bunting. *haihs.

Masa pergi pagi tu, jumpa dengan pegawai untuk bincang cara pembayaran dan tempoh untuk unblacklistkan nama dari senarai hitam imigresen. Bila da tahu amount yang perlu dibayar, petang tu datang balik untuk buat pembayaran.

 5 more to go
Tempat duduk kurang selesa dan kaunter yang tak macam kaunter. Nasib ada aircond. Kalau tak, lagi panas hati nak bayar.

siapa-siapa nak bayar balik, sila tengok bunting ni
Turn 2029 sudah sampai. *kaunter pembayaran hanya ada 1.

bye bye duit yang kacak
Berat hati nak bagi duit ni kat orang di kaunter itu. Sedih, terharu dan segan bila fikir abah bersusah payah keluarkan duit dia untuk settlekan PTPTN kami. TerimaKasih banyak-banyak abah. *sobsob.

amboi.muka suka no kira duit
After that, dapat resit yang menyatakan kami da bayar semua. In case masa kat airport sangkut, tunjuk je resit ni. Pegawai yang mula-mula kami jumpa tu kata, 1hari bekerja da boleh unblacklist nama. Maximum 3hari bekerja. Jadi, next week nya bila akak check kat website imigresen, tengok nama da tak disenaraihitam lagi. ^__^

resit nya camni
Again. Nak ucap TERIMAKASIH yang tak terhingga kat ABAH.

THANK YOU SO MUCH ABAH!

p/s : Abah, if you read my blog, thank you so so so much. will pay back ASAP.

.ohhshera.

6 comments:

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

wah untung okeh ur daddy baik hati mau tolong bayarkan dulu. kite masih sangkut2 lagi nak bayar. T_T

missbby said...

oh untungnya badan..jangan lupa bayar balik kat abah ok..

elainedearie said...

wargh...bila la abah saya nk bg jgek mcm ni..haha

miss shera said...

asz : terharu nih.black list tak?
kak huda : tu sudah pasti.tp baya sket2.xde duit nak baya trus kat abah. T__T
yanie : hee.awak blacklist ptptn gak ke?

Dyana Hassim said...

bagusnya abah die....tq abah

miss shera said...

bernasib baik kan ;)