Jun 16, 2011

katakan tak nak!

Tak nak! Tak nak! Tak nak!

Eh gila meroyan ke apa asyik sebut tak nak je.

Sebenarnya, pagi tadi ada ceramah tentang 'Kesan Merokok dan Penyalahgunaan Dadah Ke Atas Kesihatan Mental' sempena Hari Tanpa Tembakau Sedunia. Ceramah disampaikan oleh Dr. Sivakumar Thurairajasingam, Pakar Perunding Psikiatrik di Universiti Monash Malaysia.

penyambut tetamu
pelajar sekolah yang dijemput khas
penyambut tetamu lagi
Selain ceramah, ada juga pameran dan booth dari Pfizer.

pameran
Nak berkongsi sedikit info yang saya dapat dari brochure Pfizer tentang kebaikan berhenti merokok terhadap tubuh kita.

First 8 hour 
- Nicotine and Carbon Monoxide levels in the blood reduce by half.
- Oxygen level in blood return to normal.
- Blood circulation improves.

First 24 hour
- Nicotine and Carbon Monoxide is eliminated from the body.

2 days
- The ability to taste and smell improves.

1 month
- The skin loses its grayish pallor and becomes less wrinkled.

3-9 months
- Coughing and wheezing declines.

1 year
- The risk of heart attack decreases by half compared to active smoker.

10 years
- The risk of lung cancer decreases by half compared to active smoker.

15 years
- The risk of hear attack decreases to the same as someone who has never smoked.

Pfizer juga ada menyediakan chart tentang berapa banyak wang yang hangus terbakar sekiranya kita merokok. Sebagai contoh, kita ambil seorang yang merokok pada kadar 10 batang sehari.

1 hari = RM 4.65
1 minggu = RM 32.55
2 minggu = RM 65.10
3 minggu = RM 97.65
1 bulan = RM 139.50
6 bulan = RM 837.00
1 tahun = RM 1 697.25
10 tahun = RM 16 972.50
20 tahun = RM 33 945.00

Ni perkiraan kalau seseorang tu hisap 10 batang sehari. Kalau lebih, darab lah sendiri. 

Jadi untuk adik-adik yang baru-baru nak berjinak-jinak hisap rokok tu, fikir lah 7-8 kali. Selain dari merbahayakan kesihatan diri dan masyarakat sekeliling, merokok juga merupakan pembaziran. Cuba duit nak beli rokok tu, kita simpan. Dalam masa 10 tahun, da boleh buat macam-macam dengan RM 16k tu. 
Haaa, untuk yang da dewasa budget macho sebab merokok tu, bawa-bawa lah berhenti. Slow-slow pun tak apa. Yang penting keinganan untuk berhenti merokok tu ada dalam diri. Selepas itu, boleh lah berjumpa dengan pakar perunding untuk dapatkan kaunseling dan cara yang betul untuk terus berhenti merokok. Bukan main ikut suka je nak berhenti, nanti end up sambung balik hisap rokok.

staf yang hadir. terima kasih sebab menyokong walau datang lambat
staf PKU yang menjayakan program ini
Kami berhak mendapat udara bersih. Jadi bertimbang rasa lah ye.

"Di mana ada kemahuan di situ ada jalan"

.ohhshera.

6 comments:

JieJa said...

tak join td..tp still dpt artikel. Nice... bc blog shera teringat blog aku yg dah lame terbengkalai.. huhu

miss shera said...

bagus tak kak artikel nya?hehehe.mesti akak bz da lama xupdate blog.shira pun ada penyakit kemalasan lately..hehe

Fello de Caminero said...

buat blog tak boleh hot hot chicken shit.

miss shera said...

betul betul betul.hehehehe

0sh!Nz d' sen0r!ta said...

33k tu da lepas buat satu majlis kawen kot?!!! hahaha.

tak suka bila jumpa orang merokok kat public area. kalo nak merokok p la tempat yang tertutup skit. lagi bagus dalam bilik je. so hang hembus, hang sedut blek asap rokok tu sendiri. hihihi. eh ter'emo' la pulak.

ok bai..

miss shera said...

tau xpe.siap da kerja kawen 1.fuhhhhh...