Jul 7, 2011

bila 'non-sudip-type' beraksi di dapur

Last week cuba try test satu resepi yang saya dapat dari belog masak-masak. Nampak macam senang nak buat, so lepas balik kerja, teruslah buat. Nasib menjadi walaupuan rupa tak cantik macam dalam resepi yang dilihat.

Jadi resepi yang sedia ada, saya half kan bahan-bahannya.
Yang ini ialah resepi yang saya guna.

Oreo Truffle
1 bungkus oreo (250gram)
125gram cream cheese
Milk chocolate secukupnya (untuk salut oreo truffle)

Mula-mula, asingkan biskut oreo dengan cream dia.


Then blend biskut oreo sampai jadi serbuk.


Kemudian, masukkan cream cheese dan cream biskut oreo dalam serbuk biskut oreo. Gaul sampai jadi doh.
Sementara tu, boleh lah cairkan milk chocolate.


Then, bulat-bulat kan dia. Kalau ada acuan nak buat macam-macam bentuk pun boleh. Ikut suka. Tapi jangan besar-besar sangat, nanti muak pula nak makan.
Lepas tu, celupkan dalam milk chocolate yang sudah dicairkan. Then letak atas dulang. *lagi elok kalau dulang tu dialas dengan plastik or aluminum foil supaya dia tak melekat dekat dulang.

Akhir sekali, masuk kan dalam peti sejuk sampai chocolatenya keras.


Sedia untuk dimakan. 

Nama non-sudip-type di beri oleh kakDiana.

p/s : lepas ni, saya nak try letak kepingan kekacang lepas salut dengan chocolate tu.

.ohhshera.

4 comments:

wahida said...

mcm sedap. simpanka sebijik...

miss shera said...

suda abes dimakan wafiy.

wahida said...

buat lagila jawabnya.....letak cokolat n nuts lebey ehhhh.

miss shera said...

ayeaye captain.jgn lupa riki2 benda best kat angsana tu