Jul 6, 2012

Istana Negara Lama


It is mandated by the Malaysian Constitution that on the first Saturday of June yearly is the Yang di-Pertuan Agong's official birthday.

So, it is the perfect time to visit Agong's Palace on his special day. Right?
*tak dapat jumpa Baginda in person, tengok-tengok istana je pun sudah cukup baik kan.

Sempena Pameran Raja Kita di Istana Negara, saya pun ajak Abah dan Mak pergi sana.
Pergi hari Sabtu pada hari jadi Agong yang sememangnya public holiday, so please expect the crowd. Luckily Abah dapat parking cantik punya. *hasil pengeluaran aura positive oleh diri sendiri. 

Check it out apa yang ada di Istana Negara

logo tu yang mahal tu




Nak ambil gambar kat singgahsana punya lah susah. Ramai orang tak kira Malaysians dan non-Malaysians. 


kasi close up sikit bahagian atas singgahsana
By the way, wanna meet the 'King'?
Nasib baik jumpa.

King AbdulAziz
Hehe. Comel je kan Abah layankan saya nak ambil gambar macam ni. Tak pasal-pasal kena knee down. Gambar tak tengok camera tu yang mahal.

Kalau ada 'King', mesti ada 'Queen'.

patut gambar Mak tapi Mak entah hilang ke mana bersama Adik
Kemudian berjumpa pula kawan 'King' tadi




cop Mohor Besar Raja-Raja
manuskrip asal Hukum Kanun Melaka
Lama juga berlegar-legar di dalam ruang pameran. Then masa untuk pulang.

laman istana
Sebelum pulang, makan ice-cream dulu sebab cuaca panas.


Tak rugi lah pergi melawat Istana Negara Lama ni. Sebab masuk free tapi rasanya pameran tu da habis. Tak tahu la pulak kalau diextend date nya.

Feeling diraja habis.



Lots of Love,


2 comments:

Pida said...

Ooo... bole ambik gambar eh? Best jugak dapat pegi sini.

miss shera said...

ha a. bole amek gambo. kalau bawak dslr dgn video camera kena baya sikit.