Feb 29, 2012

datang 4 tahun sekali

Hari ni 29 Februari 2012.
Hari terakhir dalam bulan Februari untuk tahun ini.

Senang je nak tahu sama ada tahun ni ialah tahun lompat ke tak. Kepada mereka yang tak tahu macam mana nak kenal pasti , cuba cara ini. 
Just bahagikan tahun yang dikehendaki kepada nombor 4. Kalau jawapannya genap, means tahun tersebut ialah tahun genap.

Sebagai contoh, tahun 2000. 
2000 bila dibahagi 4, jawapannya ialah 500. 
Genap dan tanpa baki kan. 
So, tahun 2000 ialahtahun lompat. 

Kalau tahun 2010 pulak. 
2010 bahagi 4 ialah 502 berbaki 2. 
So, tahun 2010 bukan tahun lompat.

Senang kan. 

Next, kepada sesiapa yang lahir pada tarikh istimewa ini, Selamat Hari Lahir diucapkan. Mesti yang sambut hari lahir hari ni, muda-muda belaka sebab celebrate empat tahun sekali. Hehe

Bercakap pasal orang yang lahir pada hari istimewa tahun lompat ni, tadi dapat berita yang kawan saya (Kak Diana) punya sepupu (Puan Fadhilah) baru sahaja melahirkan anaknya yang kedua. Punya lah susah nak dapat tarikh hari ni kan. The best part is, baby dia ialah baby yang pertama lahir pada tarikh istemewa ini di Singapore. Yang lagi best ialah, Management Development Institute of Singapore (MDIS) hadiahkan scholarship sebanyak S$ 30K kepada baby tersebut. Bertuah dan beruntung sekali. Tu yang dinamakan rezeki dan tuah anak. Bila Allah nak bagi rezeki tu, bila-bila pun boleh dapat. Berita penuh boleh baca di sini.

So, apa yang istimewa yang berlaku pada anda pada hari ini?

Ohh by the way, jumpa lagi 4 tahun untuk tarikh yang sama ye ;)

.ohhshera.

5 comments:

red_torres said...

laaa...yg masuk paper tu anak sepupu kak diana ke....ouuhhh

miss shera said...

ye betul

cahya indah said...

wah 1st baby to be born on the date kat S'pore eh..best siap dpt scholarship

Anonymous said...

awaknye entry kena copy..bukan awak sorang je mangsa..byk mangsa dia copy..boleh kata 99.9%

ni org yg copy
http://iedazairi.blogspot.com/2012/02/datang-4-tahun-sekali.html


ni salah sorang mangsa

http://comatosewithbraindamage.blogspot.com/

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.